Bij FITPRO hebben we een bepaalde visie op trainen. Dit eerste artikel heeft als doel om hier meer inzicht over te geven.

[Door Jasper Smeenge]

Een training kunnen we op vele manieren uitvoeren, maar het is geen goed idee om te bewegen en te trainen op een manier waar weinig variatie in zit. Variabiliteit in beweging is fundamenteel om een twee redenen:

  1. Allereerst is er de behoefte om krachten gelijkmatig en door het hele lichaam te verspreiden door middel van total body oefeningen.
  2. Daarnaast is het zo dat we nooit op exact dezelfde manier bewegen in normale dagelijkse activiteiten.

Variabiliteit in beweging is daarom goed, het is gezond en het is natuurlijk. Door onze huidige maatschappij zijn we meer gaan zitten en veel minder gaan bewegen. Zitten is eenzijdig. Zitten noemen we nu ook wel het nieuwe roken. Veel en lang zitten is slecht voor je en dus wordt tegenwoordig ook geadviseerd om te gaan staan achter je bureau. Maar het tegenovergestelde van zitten is niet staan, maar bewegen!

Als je de negatieve effecten van zitten combineert met zero-movement fitness – lees; oefeningen meestal zittend uitgevoerd in de klassieke fitnessapparatuur, dan ontwikkelt het lichaam zich op den duur heel beperkt en eenzijdig.

We hebben bij FITPRO daarom ook een visie op hoe een goede gym ingericht moet zijn. In de ideale gym is ruimte om te bewegen, zijn er halters en stangen om te liften en te laten vallen, zijn er suspension training systemen, pull up bars, ringen, ballen en klimtouwen. Daarnaast moeten er weerstand training opties zijn – van rubberen bands tot kettlebells, halters en dumbbells, maar géén ‘machines’.

‘’The best exercise is the one being done’’.

Training is het meest succesvol als je ook een lifestyle hebt die dat ondersteunt. En de lifestyle wordt weer ondersteunt door een juiste mindset. Wanneer mensen bereid zijn om deze veranderingen te maken dan is het belangrijk dat het doel zich niet alleen beperkt tot uitspraken als ‘ meer kracht’, ‘harder kunnen rennen’ of om esthetische aspecten. Je bent geen Sven Kramer. Trainen is vaak niet je fulltime bezigheid en je sport. Zo’n specifieke behoefte met een doelgerichte focus is daardoor niet nodig in je training. Wat de meeste mensen nodig hebben is een beetje meer kracht, een beetje meer mobiliteit en flexibiliteit, een sterk en gezond hart en een paar kilo minder gewicht. Je hoeft daarvoor geen Sven Kramer te heten.

Om dit te trainen en te bewerkstelligen heb je variatie nodig. We moeten niet keer op keer hetzelfde doen in de fitnesszaal. Variëteit:

  • Zorgt voor fitheid;
  • Het houdt je jong;
  • Hett zorgt ervoor dat het lichaam in goede shape blijft op de lange termijn;
  • Het zorgt er ook voor dat je geen overbelasting klachten gaat ontwikkelen.

We doen een oefening een bepaald aantal keren in een schema (experts zeggen dat 6 keer optimaal is), zodat het lichaam wordt gestimuleerd om te adapteren aan die stimulus en daarna breng je veranderingen aan. Kleine veranderingen in de oefening of het tempo of het aantal herhalingen kan al voldoende zijn.

Fitness gaat uiteindelijk om generalisatie. Mensen hebben gedurende de evolutie alle andere wezens op aarde verslagen omdat we goed zijn in bijna alles, waardoor we op alle mogelijke plaatsen op aarde kunnen gedijen in verschillende klimaatomstandigheden met daarbij een variëteit aan voedselbronnen. En daar zit de clue – variëteit. Evolutie heeft in ons voordeel uitgepakt omdat we goed om kunnen gaan met de variëteit op aarde.

‘’Don’t be a specialist as homo sapiens: your routine needs variety’’

De waarheid is dus dat we variëteit nodig hebben en we moeten nieuwe beweegpatronen blijven oefenen. Variety is king! Op moment dat het lichaam denkt dat het alles weet zal er geen progressie meer zijn. We hebben een beetje nodig van alles.