Het voorjaar is begonnen. De temperaturen stijgen en de bomen krijgen hun prachtige bloesem. Niet voor iedereen is dit even fijn, want het betekent ook hooikoorts tijd. Hieronder leggen we kort uit wat hooikoorts precies is en dat supplementen in twee groepen opgesplitst kunnen worden.

Hooikoorts heeft niets met hooi of koorts te maken, de naam komt van de tijd waarin de klachten voorkomen: het hooiseizoen.

Verschillende allergieën
Hooikoorts is een allergie voor bijvoorbeeld pollen. Er wordt van een allergie gesproken wanneer het immuunsysteem reageert op contact met een stof waarop het niet hoort te reageren. Deze stoffen zijn in het algemeen onschadelijk. Er is dus sprake van een ‘overbodige’ reactie van het immuunsysteem. De meest voorkomende allergieën zijn zogenaamde inhalatie-allergieën, voedselallergieën en contactallergieën.

Bij inhalatie-allergieën komen de symptomen vooral in de luchtwegen en de slijmvliezen tot uiting. Een loopneus, rode ogen en zwelling van de slijmvliezen van de neus zijn de duidelijkste symptomen, evenals niezen. Een bekend voorbeeld is het hebben van een allergie voor pollen, huisstofmijt of huisdieren.

Bij voedselallergie staan buikklachten meestal op de voorgrond, hoewel ook eczeemklachten kunnen optreden.

Contactallergieën gaan meestal gepaard met roodheid van de huid en heftige jeukklachten. Dit kan bijvoorbeeld optreden bij een allergie voor nikkel.

Behandeling Wanneer er sprake is van een allergie zijn er verschillende mogelijkheden ter behandeling. In de meeste gevallen wordt medicatie gebruikt die de werking van histamine vermindert, of stoffen die het vrijkomen van histamine remmen. Dit kan bijvoorbeeld in de vorm van een neusspray of tablet.

Maar er kunnen ook heel goed supplementen worden ingezet bij allergische klachten, deze kunnen in twee groepen worden verdeeld:

  • Supplementen die symptomen van een allergische reactie bestrijden, zonder effect te hebben op het onderliggende probleem.
  • Supplementen die worden ingezet om direct op het immuunsysteem in te werken. Deze supplementen zijn gericht op het verminderen van ontstekingsreactie, het herstelend vermogen van het lichaam om allergenen te tolereren en de barrière functie van de huid en slijmvliezen te herstellen.

Ben je benieuwd wat voor supplementen dit zijn en welke geschikt zijn voor jouw type allergie of hooikoorts? Kom langs bij onze balie en krijg een persoonlijk advies van onze deskundige Mireille Hartong of stuur een email naar info@fitpro-institute.nl