Aluminium

Aluminium is een giftig metaal. Giftige metalen zijn een groep van mineralen die voor zover bekend geen functie in het menselijk lichaam hebben en ook schadelijk kunnen zijn. Als gevolg van industriële uitstoot, het dumpen van afval, pesticiden, auto en vliegtuig, uitlaatgassen, voedselproductie, medicijnen en consumentenproducten, zijn giftige metalen nu overal en hebben ze invloed op iedereen.

Je krijgt zware metalen uit het milieu op vier verschillende manieren binnen:

 • Het voedsel dat je eet;
 • De lucht die je inademt;
 • Het water dat je drinkt;
 • En door middel van de producten die we op ons lichaam smeren.

Mineralen-tekort

Het gevaar van toxiciteit van zware metalen wordt verergerd door het lage gehalte aan mineralen in ons lichaam vandaag de dag. Met een overvloed aan essentiële mineralen kunnen we ons beschermen tegen giftige metalen. Als we een mineralen-tekort hebben zijn onze lichamen niet in staat ze goed af te voeren. Hierdoor worden de zware metalen in het lichaam vastgehouden, waardoor ze zich onnodig ‘bemoeien’ met bepaalde noodzakelijke processen in het lichaam.

Zware metalen hebben de neiging tot accumulatie (stapeling), wat betekent dat in je lichaam de concentratie naar verloop van tijd toeneemt en dit vormt een bedreiging voor de gezondheid.

Aluminium

Aluminium is één van de meest gebruikte metalen en ook een van de meest overvloedige verbindingen in de aardkorst. Het staat bekend als het “zacht in het hoofd” metaal en heeft meer impact op de hersenen dan in elk ander deel van het lichaam en wordt inmiddels geassocieerd met geheugenverlies en dementie bij blootstelling aan hoge concentraties.

Maar er zijn ook andere symptomen bekend. Vroege symptomen zijn o.a. winderigheid, hoofdpijn, droogheid van huid en slijmvliezen, brandende pijn in het hoofd die verlicht door voedsel, brandend maagzuur en afkeer van vlees.

Late symptomen zijn o.a. verlies van geheugen en verwarring, dementie, verlammingsverschijnselen in spieren, sclerosis, bloedarmoede, tandbederf, neuromusculaire aandoeningen, nier-disfunctie, lever-disfunctie en zweren

Bronnen van aluminium

 1. Voeding. Keukenzout (aluminium wordt gewoonlijk toegevoegd als antiklontermiddel) Bakpoeder (gebruikt in veel gebakken producten) Verwerkte kaas Gebleekte bloem Kruiden zoals pepermunt, groene munt en wintergroen zijn van nature rijk aan aluminium Alle bereide voedingsmiddelen die gemaakt zijn met leidingwater of keukenzout bevatten gewoonlijk aluminium (dit omvat alle gebakken producten, sauzen, dranken als frisdrank en sommige sappen).
 2. Deodorant. Aluminiumchloorhydraat of andere aluminiumverbindingen worden gebruikt in deodorant die het zweten remmen. Significante hoeveelheden aluminium kunnen worden geabsorbeerd door de huid bij dagelijks gebruik van anti-transpiratiemiddelen.
 3. Aluminium verpakkingen. Bier en frisdrank blikjes worden uitsluitend gemaakt van aluminium (tenzij het blikje is bedekt aan de binnenkant.) Omdat deze dranken vaak zeer zuur zijn, kan zelfs een biertje of cola drinken per dag leiden tot aluminium toxiciteit bij gevoelige personen over een langere periode.
 4.  Aluminium bevattende geneesmiddelen. Aluminium houdende medicijnen zoals o.a. maagzuurremmers, analgetica en anti-diarree middelen.
 5. Vaccins. Vaccins die ofwel kwik (thiomersal) en / of aluminium als conserveermiddel gebruiken.
 6. Aluminium kookgerei. Aluminium is populair voor kookgerei omdat het goedkoop en licht is. Het gebruik van stalen voorwerpen op aluminium pannen kan extra toxiciteit veroorzaken door het schrapen in de pan, waardoor aluminium in je eten terecht komt.
 7. Tandpasta met aluminiumoxyhydroxide.
 8. Klei bevattende producten. Zoals zeoliet, bentoniet, montmorilloniet en azomite. Klei bevat veel aluminium.
 9. Andere cosmetische producten. Cosmetica die gebruik maakt van aluminium als basis om make-up een sprankelende uitstraling te geven.
 10. Erfelijkheid. Aluminium kan worden doorgegeven van moeder op foetus via de placenta tijdens de zwangerschap.

Wat kun jij doen?

Omdat aluminium een van de meest voorkomende metalen op aarde is en in veel van de producten die we gebruiken of verbruiken vandaag de dag, is het niet mogelijk om blootstelling volledig te vermijden. Je kunt echter een aantal maatregelen nemen om zowel de blootstelling te verminderen als wel het maximaliseren van je lichaamseigen vermogen om deze giftige metalen op veilige en natuurlijke wijze af te kunnen voeren, zoals:

 1. Voeding aanpassen Groenten rijk aan vitamine C kan de schade die veroorzaakt is door zware metalen toxiciteit helpen te verminderen. Koriander, peterselie en groene bladgroenten zoals boerenkool en spinazie zijn ontgiftend en kunnen bijdragen aan het verminderen van de ophoping van zware metalen in het lichaam (ze bevatten zwavel die de lever helpt ontgiften van zware metalen).Lijnzaad en chia zaden: omega-3 vetten en vezels kunnen helpen met het ontgiften in de dikke darm en ook ontstekingen verminderen.Beperk blootstelling aan de hierboven genoemde voedselbronnen. Vermijd bevroren voedsel in blik die kunnen aluminiumVervang bewerkte voedingsmiddelen door biologische voeding en voedingsmiddelen met verantwoorde verpakking. Eten van genoeg voedingsstoffen met mineralen voorkomt de opname van toxische metalen.
 2. Voorkomen van en blootstelling aan bovengenoemde aluminiumbronnen minimaliseren.
 3. Lees de etiketten bij het kopen van voedsel, geneesmiddelen en (huis)producten voor persoonlijke verzorging.
 4. Optimaliseer je glutathion niveaus:Glutathion is van essentieel belang om aluminium overbelasting tegen te gaan. Je lichaam maakt glutathion uit drie aminozuren: cysteïne, glutamaat en glycine. Eieren, vlees, spruiten, knoflook, uien en tarwekiemen zijn uitstekende bronnen van cysteïne. Asperges, avocado, broccoli, okra en spinazie zijn rijk aan glutamaat en glycine.Zwavel is ook nodig voor het lichaam om glutathion te synthetiseren. Dierlijke eiwitten, kool, broccoli, bloemkool, spruitjes, paksoi,boerenkool, uien, sjalotten, knoflook en prei zijn rijk aan zwavel.
 5. Kookgerei. Gebruik glas, gietijzer, staal, titanium, en emaille pannen in plaats van aluminium (vermijd anti aanbak kookgerei want deze is ook giftig).
 6. Rust en slaap. Zorg ervoor dat je voldoende rust en slaap krijg. Ontgiften kost altijd energie.
 7. Stress management. Stress vertraagt de verwijdering van giftige metalen. Het verminderen van stress op je lichaam en geest verbetert de toxinen afvoer.
 8. Ondersteuning van de uitscheidingsorganen. Ondersteuning van de uitscheidingsorganen (nieren, lever, darm en huid) kan sterk bijdragen aan het verwijderen van toxische metalen. Maar ook het drinken van meer water kan ook helpen om het lichaam overtollig aluminium veilig af te laten voeren.
 9. Controleer wat er in je deodorant zit. Bijvoorbeeld verkoopt FITPRO uitsluitend deodorant zonder aluminium.

Mocht je nog vragen hebben over bovenstaande informatie of advies willen hebben, aarzel dan niet en kom langs bij onze balie aan de Klaaskampen 19B in Laren of stuur een email naar info@fitpro-institute.nl

Referenties:
http://drlwilson.com/articles/ALUMINUM.htm
Bondy SC. De neurotoxiciteit van het milieu aluminium is nog steeds een probleem. Neurotoxicology. Sep 2010; 31 (5): 575-81. doi:10.1016 / j.neuro.2010.05.009. Epub 2010 May 27. Review.
Kumar V, Gill KD. Aluminium neurotoxiciteit: neurologische en oxidatieve aspecten. Arch Toxicol. 2009 nov; 83 (11): 965-78. doi:10.1007 / s00204-009-0455-6. Epub 2009 juli 1. Review.
Jansson ET. blootstelling aluminium en Alzheimer. J Alzheimers Dis. 2001 december; 3 (6): 541-549.
Brenner S. Aluminum kan de ziekte van Alzheimer te bemiddelen door de lever toxiciteit, met afwijkende lever synthese van ceruloplasmine en ATPase7B, de daaruit voortvloeiende overtollige koper waardoor hersenen oxidatie, beta-amyloïde aggregatie en de ziekte van Alzheimer. Med hypothesen. 2013 Mar; 80 (3): 326-7. doi: 10.1016 / j.mehy.2012.11.036. Epub 2012 20 december
http://www.lenntech.com